L’automatització de la calefacció i altres controls ambientals pot generar grans estalvis per als edificis intel·ligents.
Fins a quin punt és possible assolir els mateixos resultats en habitatges residencials? Quina és la diferència entre l’anomenada domòtica i la immòtica?
Els edificis intel·ligents i els desafiaments energètics
Una eficiència més gran ajudaria els consumidors a reduir els ingressos gastats en consum d’energia, reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i també ajudaria els països de la UE a complir els objectius de l’estratègia energètica 2030.
La domòtica pot realment complir les seves promeses d’eficiència? La domòtica és un sistema que controla l’automatització, tot allò que s’instal·la en un edifici. Això inclou tota una gamma de tasques:
Des de domotitzar el control de persianes , deixant entrar més o menys llum solar segons la temporada, programar electrodomèstics, funcionar a l’horari preferit de l’usuari o quan els costos d’electricitat siguin més baixos o simplement programar la calefacció o l’aire condicionat.
Segons Jordi Sabaté, secretari de Cedom: la immòtica és actualment el principal mercat de la automatització.
Quins objectius cal aconseguir amb edificis intel·ligents?
La instal·lació de l’automatització aquí pot tenir avantatges significatius a causa de la major escala d’ús d’energia als Smart Buildings.
Consisteix a projectar l’automatització de l’edifici en habitatges no residencials, com ara despatxos o oficines.
Si bé la major escala de consum d’energia als edificis no residencials significa que hi ha un marge d’estalvi més gran, el potencial per reduir l’energia a través de la tecnologia de la llar intel·ligent és menys clar.
Nombrosos assajos han revelat el desconeixement dels ciutadans respecte al comportament de la seva despesa en el consum d’electricitat al domicili.
Quins són els avantatges de triar una casa o edifici intel·ligent per a la domòtica?
Els sistemes de domòtica augmenten la consciència de com es fa servir l’energia a la llar i poden conduir a una reducció del consum.
Amb la domòtica es poden assolir estalvis del 25% o 30% en el consum energètic. De vegades, la inversió realitzada es pot recuperar en dos o tres anys. Tot dependrà de la quantitat de les funcions domòtiques que vulguem integrar.
A Signum podem oferir-te solucions a mida per a qualsevol tipus de consumidor, pots contactar amb nosaltres i elaborarem un pressupost a mida.
La tecnologia depèn en gran mesura d’on s’apliqui, ja que en el cas del sud d’Europa, concretament a països com Itàlia o Espanya, és molt probable que no s’obtinguin gaires beneficis amb un estalvi d’electricitat elevat .
Per exemple, a nivell residencial, el nivell de consum per a calefacció és tan baix que quan arribes als números reals, veus quant pots estalviar, probablement gastis més en el sistema de domòtica del que podries estalviar a tota la vida.
Interfície d’usuari que sigui accessible i eficient
La majoria dels sistemes d’automatització de la llar actuals assumeixen més o menys que tot s’ha de controlar a través d’un smartphone o una cosa similar, cosa que podria no ser la solució més eficient en molts casos.
Hi ha exemples d’interacció ben coneguts que són difícils de substituir a través dels telèfons intel·ligents. Pensem, per exemple, en l’interruptor de la llum, és realment més eficient haver de fer servir el nostre telèfon, obrir una aplicació concreta i tocar un botó per encendre un llum?
Operacions automàtiques podrien ser millorables
L’automatització de sistemes en habitatges residencials pot presentar altres desafiaments, com ara la integració de dispositius produïts per diferents fabricants.
Els consumidors que compren una varietat de dispositius intel·ligents diferents produïts per una varietat de desenvolupadors probablement enfrontaran problemes quan intenten que aquestes solucions funcionen juntes o responguin a un sol sistema d’ordre unificat.
Edificis intel·ligents contra pirates informàtics
Altres desafiaments inclouen protegir-se contra els riscos de seguretat en forma de pirates informàtics que intenten obtenir accés al sistema.
Aquests problemes es redueixen quan s’aplica un sistema d’automatització de la llar integrada, en lloc d’una sèrie dels anomenats dispositius intel·ligents amb funcionalitat de Internet de les coses (IoT).
Tot i això, l’ús de dispositius Internet of Things connectats a la xarxa elevarà el volum global de 41.600 milions de dispositius el 2025 , de manera que les qüestions d’integració semblen continuar sent importants els propers anys.