Domótica

No començarem definint què vol dir domòtica donat que a nivell usuari, es coneix millor el significat que no pas el que es pot esperar “d’ella”.

En plena revolució industrial 4.0 o també coneguda com la revolució IoT (Internet of things), on tot té que estar connectat a la xarxa, no podia ser menys l’habitatge, obrint un ventall de possibilitats dins la domòtica.

I tot això per què? Què guanyo com usuari? Per altra banda, serà segur que el meu habitatge estigui connectat?

Malauradament aquestes són les principals preocupacions que ens traslladen els nostres clients.

Comencem per la més important, la seguretat: És segur tenir connectat el meu habitatge? A nivell de telecomunicacions, cada cop es millora i es sofistica el firewall amb la mateixa velocitat que evoluciona tot.

Les connexions estan xifrades i tot i que no existeix un sistema inviolable, acaba sent més difícil entrar per cable que per pany.

Identificar un habitatge a la xarxa és més complex que intentar crear del no res una clau mestre. Dit això, Què hi guanyo?

Seguretat

Quan no hi ets, l’habitatge està vigilat. Et pot avisar d’alarmes tècniques, com pugui ser un incendi o una intrusió. Tenir la tranquil·litat d’arribar a casa, amb la seguretat de que no hi ha cap risc.

Confortabilitat

Un sistema domòtic, pot ser molt intrusiu o poc intrusiu. Oblidem les pel·lícules futuristes on una IA controla l’habitatge i et prepara l’esmorzar que més de gust et ve aquell dia.

Això no és domòtica. Una parametrització en funció del que desitges és el que s’acaba fent, per tal d’automatitzar allò que implica confortabilitat i eficiència dins el teu habitatge.

Quan tu no hi ets, tens la seguretat que a casa teva només passa allò que vols que passi: regar el jardí, gestionar la producció d’aigua calenta si es disposa de panells solars.

Podem marcar unes temperatures de consigna per aclimatar la casa abans no arribem, o tancar la clau general de l’aigua si detecta una fuita, entre d’altres.

Eficiència

Es pot monitoritzar els consums i actuar en funció dels mateixos per tal de no superar certs valors o bé programar d’altres processos en funció de la tarificació.

Tenint en compte l’evolució del cost energètic, aquesta branca de la domòtica, juntament amb l’autogeneració, serà clau en els propers anys.

En definitiva, el que es porta fent a la indústria un munt d’anys: automatització de processos.

Els principals avantatges d’un sistema domòtic són la seguretat, la confortabilitat i l’eficiència. I tot ha de girar al voltant d’aquestes tres màximes.

Similar Posts