Termostato de calefacción

El control de la temperatura és una de les tasques més importants per estalviar energia a la llar. Gràcies al termòstat de calefacció i amb la temperatura adequada podem ajudar a reduir el consum d’energia i estalviar diners a la factura de calefacció.

En ajustar la temperatura segons la necessitat, es pot millorar el confort i reduir limpacte ambiental. A més, l’ús d’un termòstat de calefacció intel·ligent permet programar la temperatura segons els horaris de presència i absència pot ajudar a estalviar fins al 15% a la factura de calefacció.

És important tenir en compte que el control de la temperatura és una part important de l’estalvi d’energia a la llar.

Què és un termòstat?

Què és un termòstat?

Primer de tot, hem de saber que un dispositiu que controla la temperatura d’un sistema de calefacció, refrigeració o climatització .

Funciona mitjançant el mesurament de la temperatura ambient i la comparació amb la temperatura desitjada, i en conseqüència, encén o apaga la calefacció o l’aire condicionat per mantenir la temperatura desitjada constant.

Els termòstats poden ser mecànics o electrònics i poden ser programables o tenir funcions avançades, com la capacitat de controlar la temperatura de manera remota a través d’una aplicació al telèfon mòbil.

Com funciona un termòstat de calefacció?

Un termòstat s’encarrega de regular la temperatura ambiental pel que fa a la desitjada. El termòstat activa el sistema de calefacció quan la temperatura de l’estada és més baixa i s’escalfa.

Instal·lació de terra radiant per a la calefacció

Si la temperatura ambient és més alta que la temperatura desitjada, el termòstat activa l’aire condicionat per refredar l’ambient. El termòstat pot ser mecànic o electrònic, i els termòstats electrònics poden ser programables.

Això significa que es pot programar la temperatura desitjada per a diferents moments del dia, cosa que permet un control més precís i eficient de la temperatura ambient i redueix els costos denergia.

El funcionament bàsic d’un termòstat consisteix a mesurar la temperatura ambient, comparar-la amb la temperatura desitjada i encendre o apagar la calefacció o aire condicionat en conseqüència per mantenir la temperatura desitjada constant.

5 tipus de termòstat de calefacció més comuns en l’actualitat són:

 • Termòstats mecànics: són els més bàsics i no requereixen electricitat. Funcionen amb un mecanisme que ajusta manualment la temperatura desitjada.
 • Termòstats programables: permeten programar la temperatura desitjada per a diferents moments del dia i són més eficients en termes d’energia i costos.
 • Termòstats intel·ligents: tenen connectivitat a internet i poden ser controlats de forma remota a través d’una aplicació al telèfon mòbil.
 • Termòstats de zona: permeten controlar la temperatura de diferents zones de la casa de forma independent i eficient.
 • Termòstats amb sensors: inclouen sensors que mesuren la temperatura ambient en diferents punts de la casa i ajusten la temperatura en conseqüència per a una climatització més uniforme i eficient.

Termòstat mecànics:

Els termòstats mecànics són els més bàsics i senzills quant a tecnologia. Funcionen amb un mecanisme que ajusta manualment la temperatura desitjada a l’interior de l’habitatge.

Termòstat mecànic per a la calefacció

Aquest tipus de termòstat es compon d’un dial o una barbeta que es pot girar per augmentar o disminuir la temperatura. Aquests termòstats no requereixen electricitat per funcionar i són una opció econòmica i fàcil de fer servir.

No obstant això, no tenen funcions avançades com ara la programació o la connectivitat amb dispositius intel·ligents, i necessiten ser ajustats manualment per mantenir la temperatura desitjada. A més, no solen ser tan precisos com altres tipus de termòstats.

Són una opció bàsica i econòmica per a aquells que necessiten controlar la temperatura del vostre habitatge de forma manual i sense requerir tecnologia avançada.

Termòstats programables:

Els termòstats programables són un tipus avançat de termòstat que permeten programar la temperatura desitjada per a diferents moments del dia.

Control de la temperatura programable

Aquests termòstats funcionen amb electricitat i solen incloure una pantalla digital i botons per ajustar la temperatura i programar-la.

Amb els termòstats programables, es poden establir diferents temperatures per a les diferents hores del dia, per la qual cosa la calefacció només està encesa quan cal. D’aquesta manera, és possible estalviar energia i diners a la factura de la llum.

A més, molts termòstats programables inclouen funcions addicionals com la detecció d’absència, que apaga la calefacció quan ningú és a la llar, i la recuperació de la programació, que restableix la temperatura programada després d’un tall de llum .

Els termòstats programables són una bona opció per a aquells que volen controlar la temperatura de casa seva de manera eficient i econòmica, i que volen més flexibilitat quant a la programació de la temperatura desitjada.

Termòstats intel·ligents:

Els termòstats intel·ligents són un tipus avançat de termòstat que s’integren amb la tecnologia de Internet de les coses (IoT) per oferir un control remot i una gestió més eficient de la temperatura a la llar.

Calefacció a través de dispositius mòbils

Alguns d’aquests termòstats inclouen funcions com el control de la temperatura des de qualsevol lloc, la programació de la temperatura mitjançant una aplicació i la detecció automàtica de la presència a la llar.

Els termòstats intel·ligents i programables poden ser controlats a través d’una aplicació mòbil i es connecten a internet mitjançant Wi-Fi o un sistema d’automatització de la llar.

Això permet ajustar la temperatura des de qualsevol lloc i en qualsevol moment, cosa que resulta en una major eficiència energètica i un major control sobre la calefacció.

A més, alguns sistemes de domòtica també permeten la integració de sensors que mesuren la temperatura ambient, la humitat i altres factors per ajustar automàticament la calefacció.

Termòstats de zona:

Els termòstats de zona són un tipus de termòstat que permet controlar la temperatura a diferents àrees o habitacions d’una llar. En lloc de controlar la temperatura per a tota la casa a partir d’un termòstat únic, els termòstats de zona permeten que cada habitació tingui un control independent de la temperatura.

Aquests termòstats utilitzen vàlvules o actuadors per controlar el flux de calor a diferents habitacions i es connecten a un sistema de calefacció central. Per exemple, si una habitació necessita més calor, es pot ajustar la temperatura en aquesta habitació amb un termòstat de zona, sense afectar les temperatures en altres habitacions.

A més, els termòstats de zona també poden ajudar a estalviar energia, ja que permet controlar la temperatura a cada habitació de manera independent i ajustar la temperatura a les habitacions que no estan sent utilitzades per estalviar energia.

Aquest tipus de termòstats de zona són una bona opció per a aquells que busquen un control més precís i personalitzat de la temperatura a diferents habitacions de casa seva. Ofereixen una major eficiència energètica i un millor confort tèrmic, i són adequats per a llars amb sistemes de calefacció central.

Termòstats amb sensors:

Els termòstats amb sensors són un tipus de termòstat que inclou sensors addicionals per mesurar la temperatura ambient. Aquests sensors poden col·locar-se a diferents punts de la casa i transmetre la informació a la unitat central del termòstat, permetent un control més precís de la temperatura.

Aquest tipus de termòstats són útils per a aquelles llars amb zones de diferents temperatures, com ara una habitació que està exposada al sol o una habitació amb sostres alts. Els sensors poden ubicar-se en aquestes àrees per mesurar la temperatura i assegurar-se que s’ajusti adequadament la temperatura en aquestes àrees.

A més, els termòstats amb sensors també poden ser programats per ajustar-se automàticament en funció de la temperatura ambient i per estalviar energia quan la casa és buida.

Els termòstats amb sensors ofereixen un major control i precisió de la temperatura ambient en una llar, cosa que resulta en un millor confort tèrmic i una major eficiència energètica. Són una bona opció per a aquelles llars amb diferents requisits tèrmics en diferents àrees.

Quant podem estalviar instal·lant un termòstat?

L’estalvi que es pot obtenir amb un termòstat depèn de diversos factors, com el tipus de termòstat que s’instal·li, l’ús que se li doni i l’eficiència energètica de la calefacció.

Quant podem estalviar a la nostra factura

De mitjana, es pot estalviar al voltant del 15% en factura d’energia amb un termòstat programable i fins a un 30% amb un termòstat intel·ligent.

Tot i això, és important tenir en compte que l’estalvi real varia segons la situació individual, i és important fer una avaluació detallada per determinar l’estalvi específic.

On cal posar el termòstat de calefacció?

El lloc ideal per col·locar el termòstat de la calefacció depèn de diversos factors, incloent-hi la ubicació de les reixetes de ventilació, la presència de portes i finestres i l’exposició a la llum solar.

Alguns consells per triar una ubicació adequada inclouen:

 • En una paret interna: És important que el termòstat no estigui exposat a corrents d’aire oa la llum directa del sol, ja que això pot afectar la lectura de la temperatura ambient.
 • lluny de portes i finestres: Les portes i finestres poden causar corrents d’aire fred o càlid que afectin la lectura de la temperatura ambient.
 • A prop d’una reixeta de ventilació: Col·locar el termòstat a prop d’una reixeta de ventilació ajuda a fer que el termòstat pugui mesurar la temperatura ambient de manera més precisa.
 • A una alçada adequada: És recomanable col·locar el termòstat a una alçada d’1,5 metres del terra per evitar que s’afecti la lectura per la radiació tèrmica del terra.

En general, és important triar una ubicació adequada per al termòstat per assegurar-se que pugui mesurar la temperatura ambient de manera precisa i controlar la calefacció de manera efectiva.

Com saber si falla el termòstat de calefacció?

Podeu seguir aquests passos per determinar si el termòstat de calefacció està fallant:

 1. Comprova les piles: Si el termòstat és electrònic, revisar que les piles estiguin carregades i reemplaçar-les si cal.
 2. Verificar la temperatura ambient: Comprovar que la temperatura ambient amb un termòmetre per assegurar-te que estigui sent mesurada correctament.
 3. Revisar el sistema: Garantir que el sistema de calefacció estigui encès i funcionant correctament.
 4. Verifica els cables i les connexions: Verifica que els cables i les connexions estiguin connectats i en bon estat.
 5. Prova el termòstat en una configuració manual: Si el termòstat és programable, prova de posar-lo en una configuració manual i verifica si la calefacció s’encén.

Si després de seguir aquests passos encara no podeu solucionar el problema, és possible que necessiteu contactar amb un tècnic especialitzat en sistemes de calefacció.

En resum, els termòstats de calefacció intel·ligents són una opció tecnològicament avançada per a aquells que busquen un control remot i una gestió més eficient de la temperatura a casa seva.

Similar Posts